top of page

Myopie (Bijziendheid)
Ik kijk verder

Wie zorgt er voor zijn ogen? Bijziendheid is binnenkort de nummer 1 oorzaak van blindheid¹. Vooral jongeren lopen een groot risico op progressieve bijziendheid². In Nederland is al een kwart van de 13-jarigen bijziend.³ De campagne ‘Kijk Verder’ staat voor hun toekomst. Een toekomst waarin ver(der) kijken vanzelfsprekend is. Lees hier alles over bijziendheid, de risico’s en de opties.DAG OUDERS VAN NEDERLAND

Wat doen we het toch goed hè, voor onze kinderen? We geven ze liefde, gezond eten en aandacht. Maar hoe zorgen wij voor hun ogen? Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend.¹ Een bril helpt niet, omdat dit het risico op verergering niet tegen gaat.² En ze hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch? Tijd voor actie! Te beginnen met een oogcheck bij een Myopie Management Expert.WAT IS BIJZIENDHEID?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.
WAAR MOET IK OP LETTEN?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.Objecten in de verte niet goed kunnen zien.Veel knipperen.Veel in de ogen wrijven.Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door een specialist, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.
DE RISICO’S

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud.3 Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid:4,5

Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.
DE RISICOFACTOREN

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:6,7,8,9


Erfelijkheid;

als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.


Etniciteit;

onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).


Leefpatroon;

kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.DOE DE RISICOANALYSE

Deze korte vragenlijst helpt je om het risico van bijziendheid voor jouw kind in kaart te brengen en biedt advies om bijziendheid, of de progressie ervan, zoveel mogelijk te voorkomen.


EN NU?

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.

Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals lifestyle advies, atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Er zijn verschillende soorten contactlenzen die hier speciaal voor zijn gemaakt, zowel harde- als zachte contactlenzen.


Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

Vraag een Myopie Management Expert naar de beste optie voor jouw kind.HOE ZORG JIJ VOOR DE OGEN VAN JOUW KIND?

Ook als jouw kind (nog) niet bijziend is, is het heel belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren. Laat kinderen voldoende buiten spelen (minstens twee uur per dag) en niet te veel en te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken. Ga ook regelmatig (minstens één keer per jaar) naar een Myopie Management Expert om de ogen van jouw kind te laten controleren. Zo kun je beginnende bijziendheid op tijd aanpakken.DE MYOPIE MANAGEMENT EXPERT

De naam zegt het al: de Myopie Management Expert doet er alles aan om myopie (=bijziendheid) bij jouw kind te managen. Dit betekent o.a. in kaart brengen of jouw kind risico loopt om bijziend te worden, of – als jouw kind al bijziend is – een behandelplan op te stellen welke het beste bij jouw kind past. Dit om de verergering van de bijziendheid zo veel mogelijk tegen te houden. Myopie Management Experts zijn hier speciaal voor opgeleid. Je herkent een gecertificeerde specialist aan de Kijk Verder -Sticker.BRONVERMELDING

1 NOS.nl Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik. Jun, 2018.

2 Wildsoet CF, Chia A, Cho P, et al. IMI – Interventions for Controlling Myopia Onset and Progression Report. Invest Ophthalmol Vis Sci.2019;60:M106–M131. 3 Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016. 4 Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660. 5 K. Gifford, Soft Special Edition, World Wide Vision XXVI, The Soft Future and Hard Facts of Myopia Control. 6 NRC.nl. Forse Toename Blindheid Dreigt. Dec, 2017. 7 Wolffsohn JS, Calossi A., Cho P., et al. Global Trends in Myopia Management Attitudes and Strategies in Clinical Practice. Cont Lens Anterior Eye. 2016; 39:106-16. 8 Gifford P, Gifford KL. The Future of Myopia Control Contact Lenses. Optom Vis Sci.; 93:336-43.  9 Rose KA, Morgan IG, Ip J, et al. Outdoor Activity Reduces the Prevalence of Myopia in Children. Ophtalmology 2008; 115:1279-1285.99.
ZACHTE LENS OPTIESBYO PREMIUM MC


  • Speciaal voor myopie management

  • Maatwerk

  • Bijzonder geschikt bij hogere sterktes en cilinder afwijkingen


Een zachte lens op maat speciaal voor myopie management. BYO Premium MC wordt met een unieke rekentool exact op maat berekend en is hierdoor erg geschikt voor myopie management bij hogere sterktes.


Voor wie?

Deze lens wordt speciaal geleverd aan jongeren met een indicatie van progressieve bijziendheid. Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoge bijziendheid leidt regelmatig tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. BYO Premium MC contactlenzen worden speciaal geleverd voor myopie management en hebben mogelijk een remmende werking op ontwikkeling van bijziendheid¹ met het doel om hoge bijziendheid - en de bijbehorende zichtproblemen - op latere leeftijd te voorkomen. Dit heet myopie management. Myopie management is maatwerk. Een Myopie Management Expert kan je goed adviseren welke behandeling het beste is voor jouw kind. Het voordeel van BYO Premium MC lenzen is dat ze erg comfortabel- en heel geschikt voor hogere sterktes en cilinderafwijkingen zijn. Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud.


Hoe werkt het?

Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je oog is als het ware te lang. Als het oog nog langer groeit (hoog bijziend) neemt het risico op vervelende oogaandoeningen zoals netvliesloslating enorm toe. Vooral bij jongeren gaat deze groei snel. De BYO Premium MC contactlens heeft een uniek profiel gemaakt om deze groei zo veel mogelijk te remmen én tegelijkertijd te zorgen voor scherp zicht. Zelfs bij hogere sterktes en cilinder afwijkingen.


Gebruik

Voor maximale werking van de therapie is een minimum draagtijd van 6+ dagen per week en 10+ uur per dag van belang. De lens dient elke drie maanden te worden vervangen.


Veiligheid

Het dragen van contactlenzen brengt een mogelijk risico van een infectie met zich mee. Volg daarom altijd het advies van de specialist op en ga op de juiste manier met lenzen om. Lenzen mogen bijvoorbeeld nooit gereinigd worden met water of speeksel, hier zitten bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor het oog. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste lenzenvloeistof bij de hand hebt, zie kopje vloeistoffen. Was voor het inzetten van lenzen altijd je handen grondig met milde zeep. Vermijd zeep die lanoline, crèmes en of parfums bevat. Spoel je handen goed af met water en droog ze af met een schone, pluisvrije theedoek. Doe je lenzen niet in bij geïrriteerde ogen. Zie voor alle informatie over hoe lenzen goed te reinigen, bewaren en te gebruiken de bijsluiter. Deze is te verkrijgen bij de specialist. De specialist werkt volgens een protocol en zorgt dat je goed geïnformeerd wordt en je ogen regelmatig gecontroleerd worden. Om te bevestigen dat beide partijen de veiligheidsvoorschriften zullen opvolgen, zal de specialist je vragen om een lens-overeenkomst te tekenen.


¹ Bickle, K.M. & Nichols, J,J 2014, Myopia Control Today, Contact Lens Spectrum, Vol 29 Issue August 2014. Pages 20,21,23-26


MISIGHT® 1 DAY DAGLENZEN


  • Speciaal voor myopie management

  • Dagelijkse vervanging

  • Comfortabel en eenvoudig


De perfecte combinatie van optimaal zicht en myopie management. Een zachte daglens met ActivControl® technologie ontwikkeld om progressieve bijziendheid te remmen.


Voor wie?

Deze lens is ontwikkeld voor jongeren met een indicatie voor progressieve bijziendheid. Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoge bijziendheid leidt regelmatig tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. MiSight® daglenzen zijn speciaal ontwikkeld om de verergering van bijziendheid bij kinderen zo veel mogelijk af te remmen met het doel om hoge bijziendheid - en de bijbehorende zichtproblemen - op latere leeftijd te voorkomen. Dit heet myopie management. Myopie management is maatwerk. Een Myopie Management Expert kan je goed adviseren welke behandeling het beste is voor jouw kind. Het voordeel van MiSight® daglenzen is dat ze erg comfortabel zijn en heel eenvoudig in gebruik. Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud.


Hoe werkt het?

Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je oog is als het ware te lang. Als het oog nog langer groeit (hoog bijziend) neemt het risico op vervelende oogaandoeningen zoals netvliesloslating enorm toe. Vooral bij jongeren gaat deze groei snel. Het unieke ontwerp van MiSight® 1 day heeft speciale behandelzones met ActivControl® technologie. In de contactlens zijn speciale ringen aangebracht waardoor de verergering van de bijziendheid actief wordt geremd én je tegelijkertijd scherp zicht hebt ongeacht verschillende pupildiameters en lenscentratie.


Gebruik

MiSight® 1 day is een daglens en dient elke dag vervangen te worden. Voor maximale werking van de therapie is een minimale draagtijd van 6+ dagen per week en 10+ uur per dag van belang.


Veiligheid

Het dragen van contactlenzen brengt een mogelijk risico van een infectie met zich mee. Volg daarom altijd het advies van de specialist op en ga op de juiste manier met lenzen om. Lenzen mogen bijvoorbeeld nooit gereinigd worden met water of speeksel, hier zitten bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor het oog. Was voor het inzetten van lenzen altijd je handen grondig met milde zeep. Vermijd zeep die lanoline, crèmes en of parfums bevat. Spoel je handen goed af met water en droog ze af met een schone, pluisvrije theedoek. Doe je lenzen niet in bij geïrriteerde ogen. Zie voor alle informatie over hoe lenzen goed te reinigen, bewaren en te gebruiken de bijsluiter. Deze is te verkrijgen bij de specialist. De specialist werkt volgens een protocol en zorgt dat je goed geïnformeerd wordt en je ogen regelmatig gecontroleerd worden. Om te bevestigen dat beide partijen de veiligheidsvoorschriften zullen opvolgen, zal de specialist je vragen om een lens-overeenkomst te tekenen.
VORMSTABIELE OPTIESDREAMLITE MC NACHTLENZEN


  • Speciaal voor myopie management

  • Volledige vrijheid voor kind bij sport en spel

  • Eenvoudig voor ouder om toezicht te houden op in- en uitzetten lens


Hoe zorg jij goed voor de ogen van jouw kind? DreamLite MC nachtlenzen worden speciaal geleverd voor myopie management en hebben mogelijk een remmende werking op de ontwikkeling van bijziendheid.¹


Voor wie?

Deze lens wordt speciaal geleverd aan jongeren met een indicatie van progressieve bijziendheid. Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoge bijziendheid leidt regelmatig tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. DreamLite MC nachtlenzen worden speciaal geleverd voor myopie management en hebben mogelijk een remmende werking op ontwikkeling van bijziendheid, met het doel om hoge bijziendheid - en de bijbehorende zichtproblemen - op latere leeftijd te voorkomen¹. Dit heet myopie management. Myopie management is maatwerk. Een Myopie Management Expert kan je goed adviseren welk type contactlens of type behandeling het beste is voor jouw kind. Het voordeel van DreamLite MC nachtlenzen is dat ze alleen 's nachts tijdens het slapen worden gedragen. Overdag kan jouw kind vrijuit rennen, sporten, spelen en zwemmen zonder een bril of contactlenzen. Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud.


Hoe werkt het?

Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je oog is als het ware te lang. Als het oog nog langer groeit (hoog bijziend) neemt het risico op vervelende oogaandoeningen zoals netvliesloslating enorm toe. Vooral bij jongeren gaat deze groei snel. DreamLite MC nachtlenzen worden speciaal geleverd voor myopie management en hebben mogelijk een remmende werking op ontwikkeling van bijziendheid. Ze werken als een soort beugel voor je oog. De speciale vorm van de lens maakt het hoornvlies ’s nachts als je slaapt heel subtiel iets platter. Dit corrigeert je oogfout waardoor je overdag zonder je lenzen in gewoon scherp ziet. Ideaal voor kinderen bij sporten, spelen en zwemmen.


Gebruik

Voor maximale werking is het van belang dat de DreamLite MC lens elke nacht gedragen wordt. DreamLite MC nachtlenzen zijn gemaakt van een hoog zuurstof doorlatend materiaal. De lenzen gaan maar liefst een jaar lang mee. Wij adviseren om de lenzen elk jaar te laten vervangen.


Veiligheid

Het dragen van contactlenzen brengt een mogelijk risico van een infectie met zich mee. Volg daarom altijd het advies van de specialist op en ga op de juiste manier met lenzen om. Lenzen mogen bijvoorbeeld nooit gereinigd worden met water of speeksel, hier zitten bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor het oog. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste lenzenvloeistof bij de hand hebt, zie kopje vloeistoffen. Was voor het inzetten van lenzen altijd je handen grondig met milde zeep. Vermijd zeep die lanoline, crèmes en of parfums bevat. Spoel je handen goed af met water en droog ze af met een schone, pluisvrije theedoek. Doe je lenzen niet in bij geïrriteerde ogen. Zie voor alle informatie over hoe lenzen goed te reinigen, bewaren en te gebruiken de handleiding. Deze is te verkrijgen bij de specialist. De specialist werkt volgens een protocol en zorgt dat je goed geïnformeerd wordt en je ogen regelmatig gecontroleerd worden. Om te bevestigen dat beide partijen de veiligheidsvoorschriften zullen opvolgen, zal de specialist je vragen om een lens-overeenkomst te tekenen.¹ Charm, J & Cho, P, 2013, High Myopia-Partial Reduction Ortho-k: A 2 year randomized study, Optometry and Vision Science, Vol 90, No 6 P530-539

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page