Allernieuwste!

Virtual Reality

 

Wat is Virtual Reality (VR)?

 • VR is een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid die je met een VR bril kunt ervaren. Dankzij de 3D effecten en volledige 360 graden beelden, geeft het je een gevoel dat je werkelijk middenin de actie zit.

Wat is Vivid Vision?

 • Het allernieuwste op het gebied van Visuele training 

 • Spelenderwijs in een VR omgeving het visuele systeem trainen om beter te kunnen functioneren

 • Diepte zien te verbeteren

 • Behandeling voor amblyopie (luie oog), strabismus (scheelzien) en vergentie (convergentie en divergentie) dysfuncties

 • Ontworpen voor alle leeftijden - kinderen (7+) en volwassenen

 • Voor gebruik thuis en in de praktijk onder begeleiding van een optometrische professional

 • Voor wanneer andere binoculaire behandelingen niet voldoende werken

EERSTE IN NEDERLAND!

AMBLYOPIE (LUI OOG)

Inleidende feiten
Amblyopie kan nu ook worden behandeld bij oudere kinderen en volwassenen.

Liebenberg gebruikt verschillende technieken om amblyopie te behandelen.
De volgende wetenschappelijk onderbouwde programma's worden vaak gebruikt voor de behandeling:

Wat is amblyopie

Amblyopie is een visie-ontwikkelingsstoornis waarbij een oog een normale gezichtsscherpte niet bereikt, zelfs met voorgeschreven brillen of contactlenzen. Amblyopie begint meestal tijdens de kindertijd en vroege kinderjaren. In de meeste gevallen wordt slechts één oog aangetast. Maar in sommige gevallen kan amblyopie in beide ogen voorkomen.

Wat veroorzaakt een lui oog?
Er zijn drie soorten lui oog, gebaseerd op de onderliggende oorzaak:

 1. Strabismische amblyopie. Strabismus is de meest voorkomende oorzaak van lui oog. Om dubbel zicht door slecht uitgelijnde ogen te voorkomen, negeren de hersenen de visuele invoer van het verkeerd uitgelijnde oog, wat leidt tot amblyopie in dat oog (het "luie oog"). Dit type amblyopie wordt strabismische amblyopie genoemd.​

 2. Refractieve amblyopie. Soms wordt een lui oog veroorzaakt door ongelijke brekingsfouten in de twee ogen, ondanks perfecte ooguitlijning. Eén oog kan bijvoorbeeld een significante bijziendheid of verziendheid hebben, terwijl het andere oog dat niet heeft. Of een oog kan aanzienlijk astigmatisme hebben en het andere oog niet. In dergelijke gevallen vertrouwt het brein op het oog met minder niet-gecorrigeerde refractiefout en stemt het wazige zicht van het andere oog af, waardoor amblyopie in dat oog wordt veroorzaakt door onbruik. Dit type lui oog wordt refractieve amblyopie (of anisometropische amblyopie) genoemd.

  • Een niet-gecorrigeerde refractie-afwijking in een of beide ogen.

   • een verziendheid (hypermetropie of hyperopie) van > +3.50 D (D dioptrieën).

   • een bijziendheid (myopie) van > -3.00 D.

   • een astigmatisme (cylinder)

   • met een brilsterkte van >1.50 D in het horizontale (180 gr) of verticale vlak (90 gr)

   • met een brilsterkte van >1.00 D in een schuine as (zie folder elders) van >1.50 D in het horizontale (180 gr) of verticale vlak (90 gr)

   • een astigmatisme van >1.00 D in een schuine as

 3. Deprivatie amblyopie. Dit is een lui oog dat wordt veroorzaakt door iets dat verhindert dat licht het oog van een baby binnendringt en wordt gefocust, zoals een aangeboren cataract(staar). Een snelle behandeling van aangeboren staar met een staaroperatie is noodzakelijk om een ​​normale visuele ontwikkeling te laten plaatsvinden en een visuele handicap van een lui oog te voorkomen.

Wanneer behandelen

Als een lui oog vroeg in het leven wordt gedetecteerd en onmiddellijk wordt behandeld, kan een verminderd gezichtsvermogen worden vermeden. Maar onbehandeld lui oog kan permanent verlies van het gezichtsvermogen in het aangetaste oog/ogen veroorzaken.

Naar schatting heeft ongeveer 2 tot 3 procent van de Amerikaanse(en Nederlandse) bevolking enige mate van amblyopie.

 

Het is belangrijk om te weten dat amblyopische ogen niet blind zijn en toch als onderdeel van het visuele systeem moeten worden behandeld om de dieptewaarneming en ruimtelijke prestaties te maximaliseren.

 

Daarom adviseren we dat u of uw kind een grondige binoculaire(oogsamenwerking) onderzoek ondergaat om de mogelijkheden te onderzoeken.

 

Men heeft lang aangenomen dat behandeling na de leeftijd van 8 jaar geen effect heeft. Er is echter groeiend wetenschappelijk bewijs dat de behandeling van amblyopie ook bij volwassenen ondersteunt.

Behandeling voor oudere kinderen en volwassenen

Jarenlang geloofden experts dat als behandeling met amblyopie niet heel vroeg in het leven werd gestart, er geen verbetering van de gezichtsscherpte mogelijk was. De kritieke periode voor interventie zou rond de leeftijd van 8 zijn.

Maar nu lijkt het erop dat met behulp van computerprogramma's die neurale veranderingen stimuleren, ook oudere kinderen en zelfs volwassenen met een langdurige lui oog kunnen profiteren van amblyopie behandeling die leiden tot verbeteringen in gezichtsscherpte en contrastgevoeligheid.

Een dergelijk programma - VIVID VISION genaamd - heeft een verbeterd gezichtsvermogen en stereoscopische diepte opgeleverd bij oudere kinderen en volwassenen met langdurige amblyopie (Lui oog).

Afplak therapie is bedoeld om het luie oog te stimuleren en de gezichtsvermogen te verbeteren, maar het doet niets om het luie oog te integreren bij het binoculair(twee ogen) zien.

VIVID VISION is uiterst geschikt om naast de afplak therapie het luie oog te stimuleren om ook optimaal samen te werken en diepte zicht te ontwikkelen.

Indien u meer informatie wenst staan wij voor u klaar!

 
 
 

Meer over functioneren

 

Contact

Bloemendaalseweg 249 A
2051 GC Overveen
info@liebenbergoptiek.nl
Tel : 023 - 737 0831

OPENINGSTIJDEN

Di - Vrij 10:00 - 17:00 uur

Zat 10:00 - 15:00 uur

PARKEREN VOOR DE DEUR

Een uur met blauwe schijf

Contactformulier

Vul het formulier in

OF

info@liebenbergoptiek.nl

023-7370831

Bloemendaalseweg 249 A, 2051 GC Overveen

Tel: 023-737 0831